Mallifique Levende Geschiedenis

Mallifique

Organisatie

In 2007 werd "Mallifique" opgericht om in samenwerking met vzw Domein de Renesse, het gemeentebestuur van Malle en de heemkundige kring van Malle een bijdrage te leveren aan het opzoeken en uitbeelden van het cultureel en historisch erfgoed van Malle en omstreken, zodat het niet verloren zou gaan voor volgende generaties. Ondertussen is "Mallifique" een werkgroep geworden binnen de Heemkundige Kring van Malle.

Mallifique mag je beschouwen als een non-profitorganisatie die eventuele winsten uit haar activiteiten uitkeert aan goede doelen. Zo ondersteunden we reeds het Domein de Renesse. Het kasteel is immers een ideale en unieke locatie voor culturele evenementen van welke aard dan ook en we willen graag ons steentje bijdragen aan de instandhouding ervan.

We konden ook al het Kinderkankerfonds van het Universitair Ziekenhuis van Gent een hart onder de riem steken onder het motto ‘omdat deze kinderen ook een geschiedenis verdienen’! Zij kregen een zeer mooi bedrag overhandigd na onze vorige evocatie...

 

Tornadovertellingen

Mallifique werkte de Tornadovertellingen uit ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar tornado in Oostmalle. Op drie locaties stonden telkens andere personages die hun verhaal ten tonele brachten.

tornadovertellingen oostmalle

Pastoor Franken die na de tornado achterbleef met een ontredderde parochie en een verwoeste kerk. Deze rol nam Fred Verwulgen op zich, een van onze vaste waarden.

Wat ging er allemaal om in het hoofd van burgemeester Jan Vermeyen die als burgervader de tornado in het gemeentehuis onderging.

tornadovertellingen oostmalle

Stefaan Eilers stak zich in een aangepast pak om die rol te vertolken.

De mannen van meubelfabriek De Kempen moesten eerst hun fabriek terug opbouwen alvorens zij terug aan de slag konden als meubelmakers. Marnix Potvliege, Leo Verboven en Hannes Wyckmans brachten een olijker kijk op de tornado met de rentmeesterswoning van Renesse als decor.

tornadovertellingen oostmalle

En dan was er ook nog een Verdwaalde Ziel. De enige echte Bosent die de mensen midden in het park opwachtte met zijn eigen verhaal over de tornado. Wouter Caluwe had zich op de sokkel geplaatst die enkel met kaarslicht was verlicht. Misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende figuur van die avond.

tornadovertellingen-oostmalle

Het publiek werd gegidst door onze gidsen die zich van aangepaste kledij hadden voorzien.

tornadovertellingen

Dankzij een erg actieve technische ploeg en vele helpende handen werd het een succes. Wij brachten de Tornadovertellingen op een Mallifique wijze.

Mallifique levende geschiedenisKinderkankerfonds