Oostmalle Gemeentehuis

Jaarboek 2018

Welke artikels vind je in Jaarboek 2018?

• Marie Hoefnagels honderd jaar

• Kunstschilder Jan Van Houtte en zijn sterke band met Malle
    Een blik op het leven en werk van een veelzijdig kunstenaar.

• Van leem en klei tot bakstenen, in Malle
    Deel 1: Van de 14e tot en met de 19e eeuw
    In onze gemeente is de baksteennijverheid al heel lang aanwezig. Dit artikel geeft onder andere een overzicht van de steenbakkers en de steenovens in Malle, en van onze oudste stenen gebouwen.

• Sint-Pauluskoor Malle-Zoersel
    Een melodieus verhaal

Al sinds 1965 ondersteunt het koor de vieringen in de Sint-Pauluskerk, maar daarbuiten zijn/waren de koorleden actief op vele vlakken: entertainment op de Sint-Paulusfeesten, sociaal engagement voor minderbedeelden, organisatie van culturele activiteiten ...

• Malle vroeger en nu (deel 7):
    De Kasteelhoeve in Westmalle en de hoeven op Milburg
    In Taverne De Kasteelhoeve aan de kerk werden in 1844 al pintjes getapt, en in de twee overgebleven ‘boerderijtjes’ in het gehucht Milburg op Blommerschot probeerden de pachters ook al in de 19e eeuw hun kost te verdienen. Een overzicht van alle bewoners.

• De pachthoeven van de heren van Oostmalle: Bruinkens, Heyn Leysen, Merlo en Neerhof Deel 1: 1501 tot 1630
    Een bijdrage over de hoeves en de pachters van de heren van Renesse, waarin ook de algemene geschiedenis van het dorp aan bod komt.

Wanneer kan je een besteld jaarboek afhalen?

Op dinsdag 12 en 26 februari tussen 19 uur en 20.30 uur.

Waar kan je het jaarboek kopen?

• Als je geen boek besteld hebt en toch graag een exemplaar wil, kan je op drie plaatsen terecht:

• in het lokaal van de heemkundige kring (zie Contact)

• in het kantoor van Toerisme Malle:
    maandag tot vrijdag: 9 – 12 uur en 13 – 16 uur

• in dagblad- en boekhandel Perspektief, Antwerpsesteenweg 14, Oostmalle: maandag tot zaterdag: 5.30 – 18 uur
    online bestellen kan via perspektief18@hotmail.com

Hoeveel kost het jaarboek?

Het jaarboek kost 25 euro.
Als je het boek wil laten opsturen of thuisbezorgen, betaal je 30 euro. Neem dan wel eerst telefonisch contact op tijdens de openingsuren of stuur een mailtje.  Zie Contact.

Jaarboek 2019

We zijn al volop bezig met de voorbereiding van Jaarboek 2019, dat op 14 december verschijnt. Binnenkort verneem je hier welke onderwerpen aan bod zullen komen.

Je kan nu al intekenen op het jaarboek. Dit kost je 23 euro (afhaalprijs) en dat is voordeliger dan aankopen na publicatie. Meer info bij Lid worden.

Schilderij Jan Van Houtte Westmalle
De Kasteelhoeve nabij de Sint-Martinuskerk in Westmalle, geschilderd door Jan Van Houtte.
(foto Marcel Van Ginckel)

Kasteel van Westmalle
Het meest rechtse gedeelte van het kasteel van Westmalle is een van de oudste stenen gebouwen in Malle. (foto Marcel Van Ginckel)

Sint Pauluskoor Westmalle
Het Sint-Pauluskoor op audiëntie bij paus Johannes Paulus II in 1990.