Heemkundige Kring Malle

Vrijdag 28 april tot en met zondag zondag 7 mei
Week van de Amateurkunsten: Kunst- en Kroegwerk

De Week van de Amateurkunsten loopt van 28 april tot en met 7 mei 2017 en zet overal in Vlaanderen en Brussel de pracht van amateurkunst in de kijker. In Malle heeft een speciale editie plaats: Kunst- en Kroegwerk.

We gaan van start op vrijdag 28 april om 20 uur in de oude Sint-Martinuspastorij. Je kan er een gratis optreden bijwonen van Kajetan Kubala, een jonge maar grandioze accordeonist die onder andere de muziek van Bach, Scarlatti en Mozart zal brengen op zijn instrument.

Van zaterdag 29 april tot en met maandag 1 mei stellen in diezelfde pastorij creatievelingen hun werk tentoon in een echte hobbybeurs. Je bent steeds welkom tussen 13 en 18 uur.

Uniek is dat je van zaterdag 29 april tot en met zondag 7 mei ook in heel wat cafés en restaurants schilderijen en beeldhouwwerken kan bewonderen. De openingsuren zijn die van de deelnemende horecazaken. Een kaart met een overzicht zal je kunnen vinden bij Toerisme Malle, de bibliotheken van Malle en het gemeenschapscentrum; vanaf 28 april ook verkrijgbaar in de oude Sint-Martinuspastorij en de deelnemende cafés.

Ook de Heemkundige Kring heeft heel wat kunstwerken van Mallenaren in huis. Wij tonen je graag een selectie op zondag 30 april en maandag 1 mei tussen 13 en 17 uur.

Organisatie: Gemeenschapscentrum Malle in samenwerking met Toerisme Malle, Malle Leeft, Malubimpa en De Nief Poerels van Westmalle. Die laatste vereniging ontvangt de bezoekers in hun pop-upcafé in de Sint-Martinuspastorij met drank en pannenkoeken (vrijdag 28 april tot en met maandag 1 mei).

Voorbije activiteiten

Zaterdag 10 december 2016
Voorstelling van Jaarboek 2016

Tussen 11 en 16 uur werd het nieuwe jaarboek voorgesteld aan onze leden en geïnteresseerden.

Welke artikels vind je in Jaarboek 2016?

• Geschiedenis van de eeuwenoude hoeve Van Ginckel in de Kapselstraat.
    Twee schuren met een datum in de gevel blijken nog ouder te zijn dan het aangegeven jaartal. U krijgt niet alleen de geschiedenis van de hoeves en hun bewoners, maar ook uitleg over de steenbakkersactiveiten in de omgeving van de Steenovens.

• 50 jaar kinderkoor De Wielewalen in Westmalle.
    Begonnen als een muziekgroepje voor meisjes van de lagere school en uitgegroeid tot een getalenteerd gemengd kinderkoor dat musicals van een hoog niveau brengt en goed scoort op internationale koorfestivals … Met heel wat foto’s wordt deze evolutie in beeld gebracht.

• Jeugdherinneringen van graaf Costia de Renesse – deel 2
    Graaf Constantin de Renesse, de jongste zoon uit het tweede huwelijk van graaf Maximilien de Renesse Breidbach, had een bewogen jeugd. Zijn verhaal geeft een inkijk in het leven op het kasteel te Oostmalle, waar kindermeisjes en huisleraars instonden voor de opvoeding van de Renessetelgen.

• ‘Eenen goeden dag aan allen’. Soldatenbrieven van Karel Peeters uit 1910-1914.
    Dankzij de vele brieven die Karel Peeters naar zijn familie in Oostmalle schreef, verneemt u uit eerste hand hoe de verplichte legerdienst en de eerste maanden van de Grote Oorlog ervaren werden door een simpele piot.

• De bouwwerken aan het kasteel de Renesse in de afrekeningen van de rentmeesters van de heer van Oostmalle in de 16de eeuw.
    Rekeningen en betalingsbewijzen hielpen de auteur om zich een beeld te vormen van hoe het kasteel de Renesse verbouwd werd in de 16de eeuw. Behalve het nog grotendeels behouden middelneerhof met de huidige gebouwen werd ook een prachtig opperhof opgericht, dat jammer genoeg vrij snel in verval raakte en afgebroken werd.

• De rechtspleging door de heren van Oostmalle in het ancien régime sinds de 16de eeuw.
    Eeuwenlang traden de schout en de schepenbank van Oostmalle op als plaatselijk rechtscollege. Met concrete voorbeelden wordt aangetoond hoe verschillende soorten misdrijven bestraft werden.

Hier vind je kleurenfoto’s en enkele extra foto’s bij bepaalde artikels.

Week van de amateurkunsten
Week van de Amateurkunsten

Hoeve van Ginckel
Hoeve Van Ginckel