Heemkundige Kring Malle

Binnenkort

175 jaar Scherpenbergmolen, met onder andere een tentoonstelling over de molens van Malle

In 1843 werd de Scherpenbergmolen, een stenen windmolen, door de gebroeders Jan en Piet Mullenbr├╝ck opgericht, vlak bij de grote baan Antwerpen-Turnhout. De naam Scherpenberg verwijst allicht naar de locatie; de molen is namelijk gelegen op een hoger punt, vlak bij de vrij sterk ingesneden Moerbeek. De molen is van het type bovenkruier: het bovenste deel van de molen kan in de juiste richting geplaatst worden om de wieken zoveel mogelijk wind te laten vangen. Tot de Tweede Wereldoorlog deed hij dienst als korenmolen, daarna raakte hij in onbruik. De Scherpenbergmolen is sinds 1979 beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht. De molen werd verschillende keren gerestaureerd. Sinds de laatste grote restauaratie in 1985-1986 kan hij weer malen. Elke zondag tussen 13 en 17 uur kan je de molen aan het werk zien (als het weer het toelaat).

Toerisme Malle wil het 175-jarig bestaan van de Scherpenbergmolen niet onopgemerkt laten voorbijgaan en werkte een feestprogramma uit met o.a. een fotowedstrijd, een fietszoektocht, een wedstrijd voor gebuurtes en straatverenigingen, een optreden, workshops en bezoeken.

De Heemkundige Kring draagt zijn steentje bij aan een tentoonstelling in het bijgebouw van het Molenhuis. Je kan er de winnende foto van de Scherpenbergmolen bewonderen, maar ook ander oud en nieuw beeldmateriaal van de molens van Malle. Je vindt er meer informatie over de geschiedenis en de werking van de Scherpenbergmolen en een aantal historische documenten.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken op zondag 27 mei tussen 9 en 18 uur.

Voor alle andere activiteiten raadpleeg je best de website van Toerisme Malle en publicaties zoals de Malse Courant, Uit in Malle en de speciale molenbrochure die iedereen zal ontvangen.

Scherpenbergmolen
De molen in 1999. (postkaart archief Eric Loobuyck)